Thursday 14 April 2011

KAYISI KENT A4, YEDİNCİ SAYI ÇIKTI!



Yasemin Özcan tarafından hazırlanan Yaprak adlı yedinci sayı, sanatçının 2008 yılında Malatya'da kamusal alanda karşılaştığı bir heykelin tarihini merak etmesiyle başlayan sürecin sonuçlarını içerir.

Yaprak / Kayısı Kent A4 / Sayı: 7 / Yasemin Özcan
Fotoğraflar: Yasemin Özcan, Öğünç Hatipoğlu
Çeviri: Liz Erçevik Amado


Türkiye'de anıtlar dönem dönem sansür girişimlerine maruz kalmıştır ancak bu yöndeki müdahaleler “halk tepkisinden” kaynaklanmıştır. Örneğin, 1947 yılında heykeltıraş Nijad Sirel ve Hakkı Atamulu tarafından yapılan Malatya'daki Atatürk ve Gençlik Anıtı'nda elinde bayrak taşıyan erkek figürün çıplak olmasına halktan tepkiler gelmiş ancak yöneticiler doğrudan bir müdahalede bulunmamışlardır. Heykeldeki figürün cinsel organı bazı şahıslarca parçalanmış, sonrasında Malatya'ya gelen Bakan Nihat Erim'in anıtı ziyaretinde, önceden hazırlanmış bir yaprak motifi figürün mahrem bölgesine hemen orada monte edilmiştir.

Aylin Tekiner, Atatürk Heykelleri: Kült, Estetik, Siyaset, İletişim Yayınları, 2010.


Bu sayı, Kayısı Kent A4'ün diğer sayılarından farklı olarak, sınırlı sayıda seyyar pvcciye dağıtılmıştır. 7. Sayıyı satan pvcci/fotokopicileri güniçinde Osmanbey Metrosu ile Şişli Camii arasındaki bölgede, iş çıkışı saatlerinde Pangaltı ile Elmadağ arasında kaldırımın kalabalık olduğu tarafta bulabilirsiniz. Buna ek olarak, sadece bu sayı için alternatif bir dağıtım noktası olarak Taksim'de Dünya Ozalit'i (Zambak Sok.) belirledik. Diğer tüm sayıları her zamanki gibi Karaköy, Eminönü, Aksaray, Yüksek Kaldırım civarındaki seyyar pvcci/fotokopicilerden alabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment